Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
20.06 – 24.06.2022
Poniedziałek, 20 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- płatki ryżowe na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, ogórek świeży
- herbata owocowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- truskawki
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa koperkowa
- II danie: gulasz wieprzowy, kasza pęczak, sałata ze śmietaną, mieszanka kompotowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
- bułeczka drożdżowa z masłem
- bawarka
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Wtorek, 21 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- płatki orkiszowe na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, ser żółty wędzony, rzodkiewka
- mięta
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- jabłko
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa jarzynowa
- II danie: klopsik w sosie pieczarkowym, ogórek kiszony z cebulką, kompot śliwkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- bułk wyborowa z masłem, jajko na twardo, kiełki
- kawa inka
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Środa, 22 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, parówka, pomidor
- herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- truskawki
Alergeny: —
Obiad
- I danie: kapuśniak
- II danie: pieczeń rzymska w sosie własnym, kasza jęczmienna, marchewka mini gotowana, woda z pomarańczą
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
- chrupki kukurydziane
- kiesiel wiśniowy
Alergeny: zboża zawierające gluten
Czwartek, 23 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- kasza manna na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek małosolny
- koperek
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- nektarynka
Alergeny: —
Obiad
- I danie: szczawiowa z jajkiem
- II danie: ryż z musem jabłkowym, kompot rabarbarowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, pasta z kiełbasą, szczypiorek
- bawarka
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Piątek, 24 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- kajzerka z masłem
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- arbuz
Alergeny: —
Obiad
- I danie: kalafiorowa
- II danie: ryba po grecku, mieszanka kompotowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne
Podwieczorek
- chleb razowy z masłem, miód
- mleko waniliowe
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Stron 2 z 31
- Poprzednie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- Następne
- Ostatnie »
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.