Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
6.06 – 10.06.2022
Poniedziałek, 6 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, szynka, papryka
- herbata owocowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- truskawki
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa zacierkowa
- II danie: kotlet mielony, ziemniaki, kotlet mielony, sałata ze śmietaną, kompot wiśniowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
- chrupki kukurydziane
- kisiel ananasowy
Alergeny: zboża zawierające gluten
Wtorek, 7 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka
- herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne
II śniadanie
- sok Eliksir Elfów (jabłko, gruszka, czerwona porzeczka, cytryna)
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa kalafiorowa
- II danie: spaghetti z mięsem i warzywami, mieszanka kompotowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- kasza manna na gęsto, mus truskawkowy
- melisa owocowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Środa, 8 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- płatki jęczmienne na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo ze szczypiorkiem
- herbata owocowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne
II śniadanie
- jabłko
Alergeny: —
Obiad
- I danie: barszcz czerwony
- II danie: risotto z mięsem i warzywami, pomidor na liściu sałaty, kompot z czarnej porzeczki
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, pasztet, ogórek kiszony
- pokrzywa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Czwartek, 9 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- płatki czekoladowe na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, ogórek świeży
- mięta
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- koktajl brzoskwiniowy (wyrób własny)
Alergeny: —
Obiad
- I danie: grochówka
- II danie: klopsy w sosie koperkowym, kasza bulgur, brokuł gotowany, kompot truskawkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, rzodkiewka, kiełki
- rumianek
Alergeny: zboża zawierające gluten
Piątek, 10 czerwca 2022 r.
Śniadanie
- grahamka z masłem, twarożek waniliowy
- kawa zbożowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- banan
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa z fasolką szparagową
- II danie: łazanki z kapustą i pieczarkami, mieszanka kompotowa
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, ser żółty, papryka
- bawarka
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
Stron 4 z 31
- « Pierwsze
- Poprzednie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- Następne
- Ostatnie »
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.