Jadłospis
Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
17.11–21.11.2025
Poniedziałek, 17 listopada 2025 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, szynka, sałata, rzodkiewka, kawa inka.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- mandarynka.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa ogórkowa z ziemniakami;
- II danie: pulpety w sosie pomidorowym, kasza bulgur, bukiet warzyw pieczony w ziołach, kompot z czerwonej porzeczki słodzony miodem.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, twrożek truskawkowy, koperek.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Wtorek, 18 listopada 2025 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli, herbata z cytryną.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne,ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- mmaślanka z truskawkami.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
- I danie: barszcz czerwony;
- II danie: udziec z indyka w porach, ziemniaki, marchewka mini gotowana, mieszanka kompotowa słodzona daktylami.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- chrupki kukurydziane, kisiel wiśniowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten.
Środa, 19 listopada 2025 r.
Śniadanie
- szwedzki stół: pieczywo mieszane z masłem, jajko, kiełbasa żywiecka, kiełki, pomidor koktajlowy, ogórek świeży.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- gruszka.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa jarzynowa z kuleczkami mięsnymi,
- II danie: ryż cynamonem i musem jabłkowym, woda z cytryną i miodem.
Alergeny:jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- ochleb żytni z masłem, ser żółty, papryka, rzodkiewka, koperek.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Czwartek, 20 listopada 2025 r.
Śniadanie
- kajzerka z masłem, serek waniliowy z masłem, kakao.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- banan.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: rosół z makaronem,
- II danie: kotle pożarski z duszoną cebulą, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i jogurtem, kompot wiśniowy słodzony miodem.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- chleb razowy z ziarnem z masłem, szynka z indyka, ogórek świeży, herbata owocowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Piątek, 21 listopada 2025 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, parówka, keczup, sałata, papryka, herbata z cytryną.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- jabłko.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa krem z dyni z grzankami,
- II danie: łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami, woda z pomarańczą.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- jogurtowiec z galaretką, herbata owocowa, kiwi.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.