Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
4.12 – 9.12.2023
Poniedziałek, 4 grudnia 2023 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, ser żółty, papryka, herbata owocowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- pomarańcza.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: ogórkowa,
- II danie: klopsiki w sosie cebulowym, makaron świderki, kapusta czerwona z jabłkiem i jogurtem, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- chleb razowy z masłem, miód, mleko waniliowe.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Wtorek, 5 grudnia 2023 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli, herbata z cytryną.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- jogurt truskawkowy.
Alergeny: mleko i produkty pochodne
Obiad
- I danie: zupa ryżanka,
- II danie: kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot z rabarbaru.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Podwieczorek
- chleb foremkowy z masłem, twarożek ziołowy (wyrób własny), bawarka.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Środa, 6 grudnia 2023 r.
Śniadanie
- płatki gryczane na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, pieczony udziec z indyka, ogórek kiszony, melisa owocowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- gruszka.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa jarzynowa;
- II danie: naleśniki z białym serem, polewa truskawkowa, kompot agrestowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- chleb pszenny z masłem, szynka, rzodkiew biała, rumianek.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Czwartek, 7 grudnia 2023 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, żółty ser, ogórek świeży, mięta.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- mandarynka.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: krupnik,
- II danie: kotlet schabowy, pieczone ziemniaki w ziołach, sałata ze śmietaną, kompot wiśniowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, pasta z wędliny, pomidor, koperek.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Piątek, 8 grudnia 2023 r.
Śniadanie
- kajzerka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- jabłko.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa grochowa,
- II danie: kopytka w sosie pieczarkowym, surówka z ogórka kiszonego z cebulką, papryką i oliwą z oliwek, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, dżem 100% owoców, mleko waniliowe.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.