Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
16.01–20.01.2023
Poniedziałek, 16 stycznia 2023 r.
Śniadanie
- płatki jęczmienne na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, żółty ser, rzodkiewka, mięta.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- jabłko.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: kalafiorowa,
- II danie: gulasz wieprzowy, kasza gryczana, por z jabłkiem, marchewką i jogurtem, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Podwieczorek
- chleb pszenny z masłem, pomidor, szczypiorek, bawarka.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Wtorek, 17 stycznia 2023 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, herbata z cytryną.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- mandarynka.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: ryżanka,
- II danie: kotlet pożarski z cebulą, ziemniaki, biała kapusta z koperkiem i marchewką, kompot z rabarbaru.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne.
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, jogurt truskawkowy (wyrób własny)
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Środa, 18 stycznia 2023 r.
Śniadanie
- płatki ryżowe na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, szynka, papryka, rumianek do picia.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),.
II śniadanie
- kiwi.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: szczawiowa;
- II danie: leniwe z masłem i bułką tartą, marchew z jabłkiem, kompot wiśniowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) jaja i produkty pochodne.
Podwieczorek
- chleb pszennyt z masłem, polędwica sopocka, kiełki, herbata owocowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Czwartek, 19 stycznia 2023 r.
Śniadanie
- płatki orkiszowe na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, pasztet, ogórek kiszony, koperek do picia.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne.
II śniadanie
- pomarańcza.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: rosól z kaszą manną;
- II danie: potrawka z kurczaka, ziemniaki, czerwona kapusta z cebulą i jogurtem, kompot truskawkowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, pasta z jajka, szczypiorek, pokrzywa do picia.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, zboża zawierające gluten.
Piątek, 20 stycznia 2023 r.
Śniadanie
- kajzerka z masłem, twarożek ziołowy (wyrób własny), kakao.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- banan.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: grochowa — zupa krem;
- II danie: makaron z pieczarkami i warzywami w sosie śmietanowym, groszek ptysiowy, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Podwieczorek
- chałka z masłem orzechowym, mlekow waniliowe.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.