Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
23.05 — 27.05.2022
Poniedziałek, 23 maja 2022 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, parówka, sałata, pomidor, keczup
- herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- banan
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa koperkowa
- II danie: kluski leniwe, marchewka z jabłkiem, mieszanka kompotowa z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
- chleb z masłem, pasztet, ogórek kiszony
- jabłko
- herbata owocowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Wtorek, 24 maja 2022 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka
- pokrzywa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne
II śniadanie
- sok Rajski (jabłko, biała kapusta, cytryna)
Alergeny: —
Obiad
- I danie: pomidorowa z ryżem
- II danie: gulasz drobiowy, kasza kusus, buraczki na zimno, kompot śliwkowy z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne
Podwieczorek
- pieczywo chrupkie z masłem, rzodkiewka, szczypiorek
- arbuz
- rumianek
Alergeny: zborza zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Środa, 25 maja 2022 r.
Śniadanie
- płatki ryżowe na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka, kiełki
- melisa owocowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- kiwi
Alergeny: —
Obiad
- I danie: rosół z kaszą manną
- II danie: gołąbki w sosie, ziemniaki, ogórek kiszony, woda z pomarańczą i miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem
- koktajl truskawkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Czwartek, 26 maja 2022 r.
Śniadanie
- płatki jęczmienne na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, papryka
- koperek
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- jabłko
Alergeny: —
Obiad
- I danie: barszcz czerwony
- II danie: krokiety z mięsem, marchew z chrzanem i jogurtem, kompot truskawkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, ser żółty, ogórek świeży
- kalarepa
- mięta
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Piątek, 27 maja 2022 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, twarożek waniliowy
- kawa zbożowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- gruszka
Alergeny: —
Obiad
- I danie: kapuśniak
- II danie: ryba po grecku, mieszanka kompotowa z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, seler i produkty pochodne
Podwieczorek
- wafle kukurydziane, masło orzechowe
- jabłko
- mleko waniliowe
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.