Jadłospis
Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
11.09–15.09.2023
Poniedziałek, 11 września 2023 r.
Śniadanie
- płatki jaglane na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, szynka, papryka, rumianek do picia.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- śliwka.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zacierkowa,
- II danie: gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, ogórek kiszony, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Podwieczorek
- chrupki kukurydziane, budyń waniliowy (wyrób własny), mięta do picia.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Wtorek, 12 września 2023 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, herbata z cytryną.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- jabłko.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa jarzynowa,
- II danie: risotto z mięsem i warzywami, kompot wiśniowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, koktajl truskawkowy (wyrób własny).
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Środa, 13 września 2023 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, parówka, sałata, pomidor, keczup, herbata owocowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- śliwka.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: rosół z makaronem,
- II danie: kotlet pożarski z cebulką, ziemniaki, kapusta biała z koperkiem, kompot agrestowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne.
Podwieczorek
- chleb pszenny z masłem, pasta z fasoli, ogórek świeży, pokrzywa do picia.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Czwartek, 14 września 2023 r.
Śniadanie
- płatki ryżowe na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo ze szczypiorkiem, mięta.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- arbuz.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: kalafiorowa,
- II danie: gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, mizeria ze śmietaną, kompot z rabarbaru.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mlekto i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, ser żółty, papryka, koperek do picia.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Piątek, 15 września 2023 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, biały ser, miód, kakao.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- brzoskwinia.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: barszcz czerwony,
- II danie: łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mlekto i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- ciasto ze śliwką (wyrób własny), mleko waniliowe.
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Stron 24 z 25
- « Pierwsze
- Poprzednie
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- Następne
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.