Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
29.11.2021 – 2.12.2021
Poniedziałek, 29 listopada 2021 r.
Śniadanie
- kasza manna na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, sałata, papryka
- pokrzywa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- mandarynka
Alergeny: —
Obiad
- I danie: kapuśniak
- II danie: leniwe z masełkiem i bułeczką, marchew z jabłkiem, mieszanka kompotowa z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne
Podwieczorek
- chleb razowy ze słonecznikiem z masłem, filet z indyka, rzodkiewka
- gruszka
- mięta
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Wtorek, 30 listopada 2021 r.
Śniadanie
- płatki jęczmienne na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem i szczypiorkiem, herbata owocowa
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- banan
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa krem brokułowa z grzankami
- II danie: kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki, brukselka, porzeczka czarna z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne
Podwieczorek
- pieczywo chrupkie z masłem
- twarożek truskawkowy (wyrób własny)
- koperek do picia
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Środa, 1 grudnia 2021 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, parówka, sałata, pomidor, keczup
- herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- jogurt truskawkowy (wyrób własny)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
- I danie: ogórkowa
- II danie: pieczeń rzymska, kasza gryczana biała, surówka z pora za jabłkiem i jogurtem, kompot z aronii z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, ser żółty, papryka
- jabłko
- rumianek
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Czwartek, 2 grudnia 2021 r.
Śniadanie
- płatki kukurydziane na mleku
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z wędliny, rzodkiew biała
- melisa
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- kiwi
Alergeny: —
Obiad
- I danie: ryżanka
- II danie: gulasz drobiowy, ziemniaki, kapusta czerwona z jabłkiem, kompot wiśniowy z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne
Podwieczorek
- chleb zwykły z masłem, pomidor, cebulka, szczypiorek,
- kaki (persymona),
- bawarka
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Piątek, 3 grudnia 2021 r.
Śniadanie
- grahamka z masłem, twarożek ziołowy (wyrób własny),
- kakao
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
II śniadanie
- pomarańcza
Alergeny: —
Obiad
- I danie: pomidorowa z makaronem
- II danie: kotleciki rybne, kapusta kiszona z marchewką, mieszanka kompotowa z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Podwieczorek
- ryż
- owoce w kisielu
- mięta
Alergeny: zboża zawierające gluten
Stron 26 z 31
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.